Maxida Märak

Maxida Märak producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Det handlar om hård rap och tunga elektroniska beats blandat med jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.

maxidaDet är inte mer än några år sedan Maxida Märak bestämde sig för att börja producera sina egna låtar. Hon var då en etablerad artist inom jojkvärlden. Men en kväll när hon framförde en av sina låtar som ligger henne varmt om hjärtat, en protestlåt mot gruvindustin, tog hon ett beslut. Eftersom det är den hårdare hiphopen med elektronisk botten hon brinner för bestämde hon sig för att spara ihop pengar och köpa egen inspelningsutrustning. Som fullkomlig nybörjare satt hon många timmar framför tutorials på youtube. Hon lärde sig snabbt och lyckades snart producera sina egna låtar, precis så som hon ville att de skulle låta.

Maxida är en mycket mångfacetterad artist och de senaste åren har varit imponerande produktiva. Hon har turnerat med den egenproducerade konserten Under asfalten ett fjäll som även skulle kunna beskrivas som ett politiskt dansgolv. I Sveriges Radios radioteater Dagbok från Gallok hörs hon som skådespelerska och har även producerat musiken. Under hösten har vi sett henne i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk vars ledmotiv, Feel That Gold, hon både skrivit och framför. Givetvis har det också blivit otaliga livespelningar med det hon brinner för allra mest, den egenproducerade hiphopen.

Maxida är uppväxt i Jokkmokk och bosatt i Stockholm. Under långa perioder av sitt liv har de båda varit hennes hemort. Hon har tagit med sig det bästa av dessa två vitt skilda världar och gör musik som berör och ibland även upprör. Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver om sin egen historia, utifrån sin sida av samhället och hoppas att genom det kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk. Maxida skapar musik som ingen tidigare varit i närheten av.

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. 
På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund.

Trots att hon hittills bara släppt tre singlar har Maxida hunnit med ett helt gäng ärofyllda uppdrag. Hon sommarpratade i Sveriges Radios flaggskepp Sommar i P1 2015 och har uppträtt i Globen, både under Idrottsgalan och Hela Sverige Skramlar. I storsatsningen Midnattssol, av skaparna till Bron, spelar Maxida en av huvudrollerna. Serien har premiär hösten 2016 på SVT. Under det gångna året har Maxida turnerat flitigt, både i Sverige och utomlands och i vinter kan hon ses i en dokumentärserie i fyra delar om henne och hennes syster Mimie Märak på bästa sändningstid i SVT.

Förutom allt detta har Maxida gjort en rad samarbeten med andra artister, bland annat VM-låten med Mando Diao, Cleo och nu senast kultbandet Garmarna där Maxida medverkar på deras första singel på 15 år.

Just nu är arbetet med att spela in och producera nya låtar i full gång.