Stockholm 9 november 2016 – text: Peter Frisk
Period 1 – Kanalplan
Den 23 Sep 2016 arrangerde Hammarby Boxning ännu en boxningsgala på anrika Södermalm i sporttemplet; Eriksdalshallen vid Ringvägen. Ett Bajen Rough House mellan Hammarby IF och Panathiakios.
Det är nästan hundra år sedan som Hammarbys boxningssektion arrangerade sin absolut första gala. Närmare bestämt för 96 år. Den 19 december 1920 köade 200 personer ute på Nytorget i snön för att ta sig in på Nytorgsteatern och spana in vad somliga lär ha kallat ett ”blomkålsgille”. De frusna åskådarna fick sedan värma sig med att se 42 boxare gå upp i sju olika klasser och göra upp. Det var samma år som klubbhuset vid Kanalplan, Gula Villan, stod färdigt – ursprungligen rödmålad och senare klädd i plåt. Klubbhuset kom senare att bli boxarnas träningslokal.
Året innan den första galan hade Hammarby IF:s boxning trätt in i den grönvita gemenskapen. Drivande var skräddarmästare Karl Hansson som satt i Hammarbys styrelse. Tillsammans med instruktörerna Georg Hägerström och Adolf Löfstrand hölls boxningsträning fyra kvällar i veckan från 1919. Under detta första pionjärår var Hammarby också med om att den 12 april 1919 bilda Svenska Boxningsförbundet tillsammans med 9 andra boxningsklubbar. Hammarby Boxning tillhör en av Sveriges äldsta boxningsklubbar och dess historia kan indelas i två perioder 1919-ca 1930 då boxningssektionen lades ner för att återuppstå för sin andra period, 1969-idag.
Nytorgsfighten gav mersmak och upphov till fler galor och 1921 höll klubben en gala på Cirkus som kom att bli årlig. Vid den första Cirkusgalan slog legendaren verkstadsarbetaren Axel ”Acke” Berggren igenom med en knockoutseger. Men det var lillebror, bilmekanikern Gunnar Berggren, som blev den största av de två. Gunnar tog 1922 Hammarbys första SM-guld i weltervikt – trots en svullen tumme och igenmurat öga – och utnämndes inofficiellt till detta års SM “Tappraste boxare”. Samma år arrangerade åter en gala av Hammarby på Cirkus som under lång tid betraktas som den kanske bästa boxningsgalan någonsin i Sverige. När Hammarby hade höstfest 1923 arrangerades den första utomhusgalan på Kanalplan. I februari 1924 stod en ny boxningslokal färdig uppe på vinden i Gula Villan. Tre sporter kom att dela på vindsutrymmet; boxningen, brottningen och tyngdlyftningen.
Ett stort antal av Hammarbys legendariska idrottare växte upp i kvarteren runt Kanalplan. Två av dessa var boxarbröderna Berggren som bodde i kvarteret Draget. Södermannagatans sista kvarter innan Kanalplan. Axel ”Acke” Berggren var den äldre som tog 2 SM (-22,-24) och inledde 1924 en åttaårig proffskarriär med 24 matcher (11 vunna och 7 oavgjorda). Den yngre brodern Gunnar (1908-1983) omtalas i hävderna som en ”slugger” och ”populär friskus” i ringen. Gunnar var definitivt ingen stilboxare utan hade en stark aggressiv stil som belönades med 4 SM (-25, -26, -27, -28), 1 EM brons -27 samt att han knep bronsmedaljen i lättviktsklassen (61,5 kg) i OS i Amsterdam 1928. Gunnar är än idag den enda individuella idrottare i Hammarby IF som tagit en OS-medalj och betraktades som den bäste svenska boxaren 1928-29. Som proffs gick Gunnar 30 matcher (13 segrar 10 oavgjorda). De två bröderna möttes i en proffsmatch 1930. Lillebror Gunnar golvade storebror i andra ronden.
Spiken i kistan för Hammarby Boxning tycks ha blivit den internationell gala som klubben arrangerade på Cirkus 1931. Publiken svek och Hammarby gick back med en tusenlapp vilket var mycket pengar på den tiden och från 30-talet till slutet av 60-talet existerade ingen boxning inom Hammarby.
Period 2 (1969 – 2016) – ”Dubbeltolvan”
Den som önskar trampa klassisk svensk historisk boxningsmark ska genast kliva in i port 24 på Kocksgatan på Södermalm och direkt ta trappan ner till källarplanet. Här finner besökaren Sveriges äldsta träningslokal för boxning och där sporten fortfarande utövas. Huset stod färdig 1932. Samma år hyrde Sparta BK in sig och hade sin träningslokal här fram till 1969 då klubben slogs ihop med Årsta BK och blev Hammarby IF som fortsatte verksamheten.
Lokalen är den äldsta boxningslokalen i Sverige som fortfarande är i bruk. Lokalen anses som ett kulturmärke utan dess like och borde givetvis kulturmärkas på samma sätt som vilket adelspalats eller slott som helst. Trots att den inte är stor eller modern har den varit älskad och är fortfarande älskad av så väl konstnärer som utövare för dess atmosfär, känsla och tradition.
Två kulturpersonligheter och söderpersonligheter som var boxningsintresserade var författaren, konstnären, kepsen och boxaren Stig ”Slas” Claesson och visångaren Olle Adolphsson. ”Slas” hade vägen förbi ”dubbeltolvan” när han gick till sin atelje vid Nytorget och slank ofta ner i källaren. Stig bidrog till stor del till att lokalen på Kocksgatan fick en renovering 1978.
I slutet av 70-talet hade boxningssektionen problem men räddades till viss del av den färgstarka tecknaren, journalisten och bajenprofilen Börje Dorch som locka två kända namn till klubben: Roger Andersson och Lofi Ayed. Börje kan sägas vara Hammarbyare ut i fingerspetsarna – ända ut i pennstumpen. Klasskompis med Lennart ”Nacka” Skoglund och själv boxade han i 8 år (100 fighter – i Örnen BK med 1 landskamp). Han var 1974-76 styrelseledamot i Svenska Boxningsförbundet och blev 1981 ordförande i Hammarby IF. Börje brann för boxning och gjorde allt för att lyfta fram sporten på ett festligt sätt. Grundtemat var ”the Noble Art of selfdefence” och han grundade tidningen Boxning.
Börje har således satt stor prägel på svensk boxning, Hammarbys boxning och likväl hela denna grönvita förening. Hammarbymärket föreningen har idag omdesignade Börje 1975 till dagens variant. Otaliga är alla hans teckningar som handlar om boxning och om klubben Hammarby IF och dess historia. Han bildade föreningen Punchpralinerna på Kanalplans – var annars – mittpunkt 1980. Punchpralinerna är fortfarande verksamma och dess syfte är att på olika sätt stödja svensk boxning och den klockrena devisen lyder: ”Bättre med knäckta näsor än knäckta självförtroenden” – heders åt Börje Dorch!
Många profiler har klivit över tröskeln till träningslokalen på ”dubbeltolvan” sedan 1932. Författare, konstnärer och boxningslegender som Ingemar Johansson, Floyd Pattersson m.fl. och givetvis Leif ”Mankan” Magnusson (1944-2013) som efter sin karriär i Hammarby IF under 60- och 70-talet med 4 SM-guld, 18 landskamper, årets boxare 1967, ofta var nere och hjälpte till med träning och sparring för Hammarbys kommande generation boxare. ”Mankan” var känd för precisa och stenhårda kroppsslag som fick motståndarna att kippa efter andan och gå i golvet. Utanför ringen var ”Mankan” en mycket godhjärtad och hjälpsam person. Leif ”Mankan” Magnusson var en ”mästare i och utanför ringen”.
Som givetvis alla Hammarbyare vet är boxningsdevisen i klubben:
Vi skapar mästare i och utanför ringen
av Peter Frisk